Yeni yıkanmış ve kırışık bir halde olan kıyafetleri düzeltme işlemine ütü yapma denmektedir. Bayanların ev işleri içerisinde en sıkıcı ve bunaldığı işlerden biri olan ütü yapma çoğu bayan için zaman kaybına neden olmaktadır. Ütünün bir eziyet olarak görülmesi ama yapılmadan olmayacağının bilinmesi daha da can sıkmaktadır. Ütü yapmanın önemli detaylarına baktığımız da ütü yapma işi daha zevkli bir hale gelmektedir. Ütü yapacak olanlar için bu püf noktalar bazı zamanlarda hayat kurtarıcı olabilir. Öncelikle ütü yapacak olan kişiler tüm kuvvetini ve sert hareketlerden bulunmasına gerek yoktur. Bu tür hareketler bayanları
haddinden fazla yoracaktır. Bu yüzden ütü yapılacak olan ürün için çamaşırın ortasından başlayarak sonrasında yanlara doğru hafif bir şekilde yanlara doğru ütüleme işlemine devam ettirebilirsiniz. Ütü yapma işlemini gerçekleştiren insan kuvvetinden çok ütünün buharıdır. Bu ayrıntı kesinlikle unutulmamalıdır.
Bayanların en çok sıkıntı yaşadıkları ürünler ise hassas parçalar ve ütülerin kolay bozulduğu eşyalardır. Bu yüzden bayanlara büyük bir yardımcı haline gelen ütülere büyük bir iş düşmektedir. Ütü yaparken eşyalara göre ısının ayarlanması ütü işini fazlasıyla kolaylaştırmaktadır. Her ürünün ısı ayarının farklı olması dikkat edilmesi gereken ayrıntılar arasındadır. Ütü yapmanın önemli detayları arasında olan ısı ayarları hakkında bilgi vermek gerekirse; keten ve pamuklu olan giysileriniz için yüksek ısı kullanmanız gerekir. Yünlü kıyafetler için genel olarak orta ısı değeri kullanılsa da yünlü parçanın dokusuna göre ısı değerini belirleyebilirsiniz. İpek ya da sentetik ürünler için ise düşük ısı ayarı daha uygun olacaktır. Dantel ya da özel tasarımı olan ürünler ütülenirken üzerine bir havlu bir kumaş yerleştirmek gerekir. Ütü yapılırken de ütünün fazla bastırılmaması önerilmektedir.
Ütü yapmanın önemli detaylarına bakıldığında bir eşyanın nasıl ütüleneceğini biliyor olmanız işinizi kolaylaştırmaktadır. Örgü olan eşyaların ütüsü yapılırken kişilerin hassas ve dikkatli davranmaları gerekmektedir. Ütünün doku üzerinde gezdirilerek bastırmadan hafifi bir ütüleme sağlamanız gerekir. Bazı parçaların tersten ütülenmesi daha uygundur. Bu parçalar arasında ise en çok dikkat çeken ürün kadife dokulu kumaşlardır. Tersten ütülenmesi önerilen bir diğer ürün ise koyu renge sahip olan pamuklu parçalardır. Açık renkli pamuklu parçalar ise buharla rahat bir şekilde ütüleyebilirsiniz. Bazı ürünler için sıcak ütünün kesinlikle kullanılmaması gerekir. Metalik tarzı olan kumaş dokusuna sahip olan ürünler soğuk ütü ile hafif baskı uygulanarak ütülemeniz gerekir. Bunun yanı sıra ütüleme işlemi yapılırken bez konulması da önerilmektedir. Bunun yan ısıra yüksek ısı sevmeyen bir diğer parça ise polyester ürünlerdir. Yüksek ısı ile ütülenmesi durumunda doku üzerinde parlamalar görülecektir.
Ütü yapma işlemi kırışıklıkların azaltılması ve yok edilmesi için yapılmaktadır. Ütüye başlamadan önce kişilerin ilk yapmaları gereken ütülenecek olan ürünleri gruplandırmaktır. Parçaları kumaş dokularına göre ayarlamak ısı ayarlarını sürekli değiştirmenizi engelleyecektir. Kumaş dokularından çok anlayamayan kişiler kotlar, kazaklar, gömlekler, etekler, çamaşırlar olarak ürünlerini gruplamaları önerilir. Günümüz ütülerine bakıldığında oldukça fonksiyonlu olması ürünleri daha kolay ütülemenizi sağlayacaklardır. Ütü yapmanın önemli detaylarına bir yenisini ekleyecek olursak eğer bir ürün için kullanılacak olan ütü ayarı hakkında bir bilginiz yoksa ütüye belli bir ısı ayarı verilir ve çamaşırın bir kısmına bastırılır. Ütüde bir çıtırdama sesi geliyorsa eğer bu durum ısı ayarının düşürülmesine bir işaret olarak karşınıza çıkmaktadır. Deneme yapılırken bez kullanmayı da unutmamalısınız. Bir parça ütülenirken dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı ütüleme yönüdür. Ütü yaparken dairesel hareketlerden kaçınılmalıdır. Genel olarak dikey ütüleme yapılması önerilir. Böylece kumaşlarda herhangi bir deformasyona rastlanmamaktadır.

2 YORUMLAR

CEVAP VER