Ayaklarda bazı nedenlerden dolayı ortaya çıkan en büyük sorun topuk çatlaklarıdır. Topuk çatlakları hem görüntü olarak hem de ağrı olarak insanın olumsuz bir duruma düşmesine neden olmaktadır. Özellikle topuk çatladığında topuk üzerine basıldığı zaman şiddetli bir ağrı hissi meydana gelmektedir. Bu yüzden topuk çatlakları çok derine işlemeden gereken tedavinin yapılması önerilir. Tedavi yapılmaması durumunda ise enfeksiyon ya da kanama gibi olumsuzluklar da gözlenebilir. Bu sorunlara sahip olan insanların özellikle bağışıklık sistemlerinin kuvvetli olmadıkları görülmüştür. Topuk çatlaklarının pek çok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler arasında, çok fazla ayakta durmak ya da uzun yürüyüş yapmak sıralanabilir. Topuk çatlaklarına insanların aldıkları aşırı kilolar da neden olmaktadır. Kilolu vücudu ayaklar taşımakta zorlandığı için zaman içerisinde deri esneme yapamamakta ve topukta çatlamalar oluşmaktadır. Özellikle yaz ayların da arka kısmı açık olan ayakkabıların giyilmesi de çatlaklara neden olmaktadır. Bu tarz bir ayakkabı ile uzun bir yürüyüş yapılırsa topuk altında bulunan yağlı tabakanın iki ayrı tarafından ayrıldığı görebilirsiniz. Ayrıca deri, sedef ya da egzama gibi rahatsızlıkları olan insanlarda da topuk çatlakları sık görülen sorunlar arasındadır.

Günümüzde şeker hastalığı çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bu hastalığa sahip olan insanların zaman içerisinde derilerinde kurumalar oluştuğu görülür. Cilt kurumasının sebepleri vücutta oluşan az terleme gösterilebilir. Deride kuruma demek önlem alınmazsa çatlakların oluşması demektir. Özellikle ter bezleri vücutta düzensiz bir çalışma sürdürüyorsa, cilt üzerinde pek çok olumsuz durumun tetiklendiğini görebilirsiniz. Topuk çatlaklarının görülmesinin nedenleri yanı sıra tedavilerinin ne olduğu da büyük merak konusudur. Öncelikle topuğunuz da bir çatlak varsa bunun için bir doktora başvurmanızda fayda vardır. Doktorların uyguladıkları yöntemlerde genelde sert tabakanın alınması sağlanır. Ayak tabanı iyileşene kadar da sargı bezi ile topukların sarılması sağlanır. Çatlağın iyileşmemesi durumunda, açılan yarık kısmın birleştirilmesi için doku yapıştırıcısı kullanılmaktadır. Doktorların bu konudaki tecrübesi göz önüne alınarak doğru bir işlemin uygulanması sağlanır. Diğer bir tedavi yöntemi ise nemlendirici kullanmaktır. Topuklarınız çatlamaya başlandığında ya da kuruma başlandığında direk nemlendirici uygulamaya başlamanız olumsuz durumları ortadan kaldırmaktadır. Nemlendiricinin faydalı olmasını sağlamak için, önce ayağı 15 dakika kadar ılık su da bekletilmesi önerilir. Böylece ayak tabanı yumuşayacak ve nemlendirici daha etkili hale gelecektir.

Topuk çatlaklarının en iyi ilacı sıcak sudur. Oluşmuş olan sert deri sıcak su ile yumuşatılmaktadır. Sıcak suya konan ayakların sünger taşı ya da zımpara kâğıdı kullanılarak yumuşatılma işlemi sağlanır. Bu işlem ile ölü cildin giderilmesi sağlanarak, zaman içinde çatlakların iyileşmesi sağlanır. Ayağınız da oluşan topuk çatlaklarını gidermek için kullanılan bir diğer yöntem de; öncelikli olarak muzlar ezilir ve çatlak kısımlara sürülerek belli bir süre o şekilde bekletilir. Ayağınıza sürdüğünüz muzu sabaha kadar tutabilirsiniz. Ama yatağa muz bulaşmasını istemiyorsanız çorap giymeniz tavsiye edilir. Özellikle bu işlem sonrasında nemlendirici ile takviye yapılması sağlanır. Sıcak su içerisinde sabun konarak belli bir karışım hazırlanır ve 15-20 dakika ayaklar bu hazırlanan suda bekletilmektedir. Özellikle enfeksiyon oluşumunda büyük engel oluşturmaktadır. Sabunlu su, ayaklara nemlendirme etkisine de sahiptir. Topuk çatlaklarına en etkili çözümlerden biri de zeytinyağıdır. Özellikle yatmadan önce ayaklara zeytinyağı sürüp üzerine çorap giyilmesi gerekir. Bu işlemi çatlaklar kapanıncaya kadar sürdürülmelidir.

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER