cildimizin bronzlaşması kendimizi iyi hissettirir. Vücudumuzda D vitamini oluşumunu sağladığı için güneş ışınlarına gereksinim vardır. Ancak güneş ışınlarının zararlı etkilerinin de olduğu bilinmelidir. Cilt rengi koyu olanlar güneşe daha az duyarlı olsalar da herkes ve özellikle bebek ve çocuklar güneşin yakan ışınlarından korunmalıdır. Çoğu güneş hasarı çocuklukta olur, yıllar geçtikçe eklenerek artar ve deri hücrelerinin hasarı ile başlayıp, erken yaşta kırışıklıklar, deri lekeleri ve en sonunda cilt kanseri meydana gelebilir.

Güneşin zararları etkileri şunlardır:

1.Güneş yanığı: Cildinizin uzun süre güneş altında kalması nedeniyle güneşin ultraviyole A ve B ışınlarının deri hücrelerini yakması ve hasara uğratması olarak tanımlanabilir. Güneş yanığının ne kadar sürede meydana geleceği cildinizin tipine, güneş ışınlarının şiddetine ve ne kadar süreyle güneş ışığına maruz kalındığına bağlıdır. Açık cilt rengine sahip kişilerin, örneğin sarışınların cildi esmerlere göre daha hassastır ve daha çabuk etkilenir.şiddetine göre derecelere ayrılır: Birinci derecede güneş yanığında, derinin “epidermis” adı verilen en üst tabakasının önce kızarmasına sonra acımaya başlamasına neden olur. Kızarıklık, güneşe maruziyetten kısa bir süre sonra görülür ve bir süre sonra da acıma başlar. Ağrı kesiciler kullanılarak ve nemlendirici losyonlar sürülerek rahatsızlık giderilmeye çalışılabilir. İkinci derece güneş yanığında ise; derinin daha derin tabakaları ve sinir uçları etkilenerek daha ağrılı ve iyileşmesi uzun süren lezyonlar meydana gelir. Deri kızarır ve kabarır, deri üzerinde içi sıvı dolu kabarcıklar meydana gelir. Bu kabarcıklar deriyi korudukları gibi nem de sağladıkları için patlatılmamalıdır. Patlatılan kabarcıklar enfeksiyona da sebep olabilirler.

2.Kırışıklıklar: Güneş ışınları derinizin zamanından önce yaşlanmasına sebep olur. Deri kırışıklıklarının %80’inden fazlası özellikle gençlik döneminde uzun süre güneş ışığına maruz kalan cildin yıpranması sebebiyle olur. Güneş ışığı, deri katmanlarında bulunan “elastin” adı verilen cilde esneklik kazandıran liflerin zarar görmesine ve cildin sarkmasına sebep olur.

3.Cilt lekeleri: özellikle yaz aylarında hemen her yaştan kişinin karşılaşabileceği bir cilt sorunu. Cilt lekeleri denince aklımıza ilk gelen güneş lekeleri oluyor. Fakat cilt lekeleri sadece güneş lekelerini içermiyor. Çiller, sivilce (akne) lekesi, yaşlılık belirtisi olan kahverengi lekeler, hamilelikte karşılaşılan lekeler, doğuştan gelen lekeler cilt lekeleri olarak adlandırılıyor.

4.Çillenme: Çiller, ciltte özellikle güneşin etkisi ile ve genetik yatkınlık ile ortaya çıkan küçük kahverengi lekelerdir. Çil oluşumu iki çeşittir ve çocuklarda görülen yüzde ve güneşe en çok maruz kalan bölgelerde meydana çıkan efelit denilen çillerdir. Diğer bir çeşidi ise solar lentigo denilen ve daha ileri yaşlarda ortaya çıkan, daha düzensiz ve daha koyu renkli çillerdir.

5.Solar keratoz: Aşırı güneş ışığına maruz kalma sebebiyle, cilt yüzeyinde, genellikle baş, boyun ve ellerde görülen, küçük, kızarık veya kahverengi pullu veya kabuklanmış deri lezyonlarıdır. Açık cilt rengine sahip olan sarışın ve kızıllarda, mavi ve yeşil göz rengine sahip olanlarda risk fazladır. Deri kanserine dönüşme riski olan bu lezyonlara erken dönemde müdahale edilmelidir.

Güneşin zararlarından korunmak için neler yapılmalıdır ?

*Güneşten uzak durulmalıdır. Özellikle güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatler olan 10-16 arasında mümkünse güneşe çıkılmamalıdır.

*Güneşe çıkılacaksa, en az 30 dakika öncesinde, 30 faktör ve üzeri koruma düzeyine sahip, ultraviyole A ve B ışınlarını geçirmeyen bir güneş kremi kullanılmalıdır. Krem sürülürken dudaklar ve kulaklar unutulmamalıdır.

*Güneş kremi 2 saatte bir yeniden sürülmelidir. Eğer çok fazla terleniyorsa veya denize veya havuza girilip çıkılıyorsa daha sık aralıklarla uygulanmalıdır.

* Ultraviyole ışınları bulutlardan geçebildiği için bulutlu günlerde de güneş yakıcıdır. Bu sebeple, bulutlu günlerde de, güneşli günler gibi koruyucu önlemler alınmalıdır.

*Güneş kremi sürülse de, geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü takılmalıdır.

 

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER