Anne adayları içlerinde yetişen o en narin fidanın kalp atışlarını duyduktan sonra yaşadıkları olağan üstü değişimi sabır ve mutluluk içinde izlerler. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bebeğin gelişimini normal süresi içinde tamamlayarak dünyaya gelmesi ileriki yaşlarda daha sağlıklı olabilmesi açısından önemlidir. Bazı durumlarda erken doğum riskleri oluşuyor. Erken doğum belirtilerini hamile kadınların çok iyi bir şekilde öğrenerek dikkatli olması gereklidir. Gebeliğin 37. Haftası sınır kabul edilmekte ve bebekler 38.haftadan sonra normal gelişimini tamamlamış olmaktadır. Sayacağımız belirtilerin bu haftadan önce olması erken doğum riskinin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Karında başlayan ve geçmeyen sertleşmeler aynı zamanda ağrılar risk göstergesi olacaktır. Adet sancısına benzer kasıklarda oluşan kramplar ve ağrılarda bu belirtiler kadar dikkate alınması gereken oluşumlardır. Bel ağrısı, vanijadan aşırı sulu akıntıların gelmesi, karından aşağıya doğru baskı hissi de erken doğumun ortaya çıktığını belirten etkenler arasındadır. Bunlardan daha da önemli bir durum ise kanama olması, nişan gelmesi belirtileri olacaktır. Bu durumlardan her biri bile sağlık uzmanına başvurulması gereken bir durum olurken, kanama olduğu durumlarda acil olarak sağlık merkezlerine ulaşmak önemli olacaktır.

Bu etkileri okuyup evhamlanmaya hiç gerek yok. Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki geç doğan bebekler erken doğanlardan çok daha fazla olmaktadır. Hatta ortaya konulan verilere göre 100 bebekten 7’si erken doğumla dünyaya gelmektedir. Erken doğum belirtileri bazı etkenlerin fazla olması ile oluşmaktadır. Bu belirtileri ortaya çıkaran nedenler arasında sigara içme alışkanlığı başta geliyor. Özellikle doktorlar gebe kalmadan önce sigaranın bırakılması gerektiğini vurgular, ancak bazı anne adaylarında bu durum çokta mümkün değildir. Ama gebe kalındıktan sonraki dönemde ise sigara içme alışkanlığının tamamen bırakılmasının gerekliliği üzerinde daha çok durmaktadırlar.

En az sigara kadar zararlı bir alışkanlıkta alkol kullanımı olmakta ve anne adaylarının tüm alkollü içeceklerden uzak durması gerekli olmaktadır. Bu zararlı alışkanlıklar dışında gebelikte bilmediğiniz ilaçları kullanmamakta çok önemlidir. Çünkü bazı ilaç içeriklerinin bebeklerin gelişimlerine olumsuz etkiledikleri bilinmektedir. Zararlı etkilerinin yanında erken doğum riskinin oluşmasına da neden olabilmektedir. Hamilelikte en uygun kilo alım aralığı 10- 12 kilo olacaktır. Özellikle normal bir kilonuz bulunuyorsa bu değerler normal olmakta, ancak normalden çok daha zayıf iseniz 20 kiloya kadar çıkmak hem bebeğiniz hem de sizin için oldukça önemli olacaktır.Erken doğum belirtilerinin nedenleri arasında yetersiz beslenme de bulunmaktadır. Özellikle vitamin takviyeleri önemlidir. Bu nedenle jinekoloklar bu dönemlerde anne adaylarına vitamin takviyesi yaparlar. Çalışan kadınlar için ise uzun süre ayakta kalmak ve yorucu işler içerisinde bulunmakta, erken doğum tehlikesini tetikleyen etkenler arasındadır. Bu durumlarda işinizin azalması gereklidir.

Cinsel ilişkide özellikle son üç ay ve ilk ay çok tehlikeli olacaktır. Gebe kadınların sürekli kontrol altında tutulması gereklidir. Bazı durumlarda hormonel dengesizlikler oluşabilir. Bu olumsuzlukların takip edilmesi ve gerekli tedavilerle desteklenmesi de önemlidir. Bu durumların dışında rahim ağzında oluşan zayıflık veya hassasiyette Erken doğum belirtileri ortaya çıkarak etkenler arasındadır. Bu durumlar çok erken dönemlerde rastlanmışsa 14. Hafta beklenerek rahim ağzında oluşan zayıflık dikilerek sağlamlaştırılabilir. Annelerde olan kalp, böbrek ya da karaciğer hastalıkları da bu etkileri oluşturabilir. 17 yaşından küçük anne adaylarında erken doğumlar görebilirken 35 yaş üzeri kadınlarda da bu riskler bulunmaktadır. Özellikle çoğul gebeliklerde tehlike biraz daha büyük olmakta ve genel olarak anne adayları üzerinde stres bu tür tehlikeler oluşturabilmektedir.

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER